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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  22/05/2023
Data da última atualização:  29/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, L. M. A.; ALVES FILHO, E. G.; MARTINS, R. M.; OLIVEIRA, J. D. J.; VIDAL, C. S.; OLIVEIRA, L. A. de; BRITO, E. s. de.
Afiliação:  LORENA MARA A. SILVA, CNPAT; ELENILSON G. ALVES FILHO, UFC; ROBSON M. MARTINS, UFC; WILLYANE J. D. J. OLIVEIRA, UFC; CRISTINE S. VIDAL, UFC; LUCIANA A. DE OLIVEIRA, CNPMF; EDY S. DE BRITO, CNAT.
Título:  NMR-based metabolomic approach for evaluation of the harvesting time and cooking characteristics of different cassava genotypes.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 11, n. 11, 1651, p. 1-12, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods11111651
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cassava is an important staple food for low-income countries. However, its cooking characteristics are especially affected by genotype. In this study, two groups of genotypes, namely hard to cook (HTC) and easy to cook (ETC), were harvested at different times (9 and 15 months), and evaluated by NMR coupled to chemometrics. Additionally, lignin of these materials was studied by 1H-13C HSQC NMR. The carbohydrates were the most important class of compounds to differentiate the cassava genotypes. The correlation of NMR with cooking time and starch content showed that the higher content of primary metabolites, mostly glucose, can be associated with longer cooking times and reduction of starch, corroborating the metabolic pathways analysis. Furthermore, it was observed that the lignin from cell walls did not differentiate the cooking performance of the genotypes.
Palavras-Chave:  Alimentação animal; Alimentação humana; Análise de via; Análise Estatística Multivariada; Animal food; Cassava genotypes; Cooking time; Gene resistance; Genótipos de mandioca; Human food; Manihot esculenta Crantz; Multivariate statistical analysis; NMR; Nuclear Magnetic Resonance; Pathway analysis; Productivity; Ressonância Magnética Nuclear; Tempo de cozimento; Vegetal Raw Material.
Thesagro:  Análise Estatística; Lignina; Mandioca; Matéria Prima Vegetal; Melhoramento Vegetal; Produtividade; Resistência Genética.
Thesaurus Nal:  Cassava; Lignin; Plant breeding.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNAT10 - 1UPCAP - DD
CNPMF33862 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  12/07/2017
Data da última atualização:  30/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  BARBOSA, D. A.; MOLINARI, M. D. C.; FUGANTI-PAGLIARINI, R.; MARIN, S. R. R.; CARNEIRO, E. A.; QUEIROZ, A. A.; MERTZ-HENNING, L. M.; NEUMAIER, N.; NEPOMUCENO, A. L.
Afiliação:  UEL; UEL; AUTOR; SILVANA REGINA ROCKENBACH MARIN, CNPSO; UNOPAR; UNOPAR; LILIANE MARCIA MERTZ HENNING, CNPSO; NORMAN NEUMAIER, CNPSO; ALEXANDRE LIMA NEPOMUCENO, CNPSO.
Título:  Eficiência de transformação via Agrobacterium tumefaciens e análise de segregação de eventos transgênicos obtidos a partir de diferentes genótipos de soja.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA, 36., 2017, Londrina, PR. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2017. p. 173-175. (Embrapa Soja. Documentos, 388). Editado por Alvadi Antonio Balbinot Junior, Fernando Augusto Henning, Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite.
Idioma:  Português
Thesagro:  Agrobacterium tumefaciens; Bactéria; Planta transgênica; Soja.
Thesaurus NAL:  Agrobacterium radiobacter; Soybeans; Transgenic plants.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/167886/1/173.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/161706/1/173.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO37848 - 1UPCAA - DD
CNPSO38321 - 1UPCAA - DD
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